Aralıklı Oruç Diyeti(İf Diyeti & Intermittent Fasting)

 Aralıklı Oruç Diyeti

   Aralıklı oruç(Intermittent Fasting), oruç tutmak ve yemek yeme dönemleri arasında değişen yemek planlarını ifade eder. Amaç, sistematik olarak vücudu yağ yakımına gidilecek süre  kadar aç bırakmaktır. Bu diyet çeşidi ile ilgili araştırmalar devam ediyor.Aralıklı oruç diyeti, herkes için uygun olmayabilir ancak doğru yapıldığında aralıklı oruç tutmanın kilo vermeye, kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye, diyabeti önlemeye veya kontrol etme, beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır.




     Yemek sırasında gıdalardaki karbonhidratlar glikoza dönüşür. Glikoz, bağırsak duvarından kan dolaşımına emilir ve ana enerji kaynağı olarak hizmet ettiği çeşitli organlara taşınır. Fazla glikoz, karaciğerde ve yağ dokusunda daha sonra kullanılmak üzere glikojen ve yağlar şeklinde depolanır . Öğün aralarında, vücut aç durumdayken karaciğer vücuda enerji sağlamaya devam etmek için glikojeni tekrar glikoza dönüştürür. 

    Tipik olarak, hareketsiz bir kişinin glikojen depolarını tüketmesi yaklaşık 10 ile 12 saat sürer ancak  egzersiz yapan biri bunu çok daha kısa sürede yapabilir. Karaciğerdeki glikojen rezervi tükendiğinde, vücut yağ dokularındaki enerji depolarına girer. Bu yağların serbest yağ asitlerine parçalandığı ve daha sonra karaciğerde ek metabolik yakıta dönüştürüldüğü zamandır. böylece Oruç tutulması yeterince uzun sürerse vücut enerji için yağ yakar ve  bu fazla yağı kaybeder. Fazla yağı kaybetmek, bir dizi ilişkili sağlık yararına dönüştürür. İnsülin, glikozu hücrelere sürmek için gerekli hormondur. İnsülin seviyesi, kandaki glikoz miktarına uyacak şekilde düzenlenir yani yemekten sonra yüksek ve öğünler arasında düşüktür. İnsülin her öğünden sonra salgılandığı için gün boyu yemek insülin seviyelerini çoğu zaman yüksek tutar. Sürekli yüksek insülin seviyeleri vücut dokularının hassasiyetini azaltarak insülin duyarsızlığına neden olabilir. Diyabet ve diyabet tip 2'nin ayırt edici özelliği, seviyelerinin yardımcı olarak diyabet risklerini azaltır. Oruç tutmak beyin üzerinde de farklı bir etkiye sahiptir ve  birisiyle egzersizin yaptığı gibi beynin meydan okur nöronların büyümesi size hayatta kalmasını destekleyen  nörotrafik faktörlerin üretimine teşvik eder. Ancak oruç tutmak herkese göre değildir.



 Oruç tutmaması gerekenler arasında şu kişiler yer alır: 

  Çocuklar ve gençler hamile veya emziren kadınlar yeme bozukluğu, tip1 diyabet, ileri şeker hastalığı veya diğer bazı tıbbi sorunları olan kişiler,zayıf veya güçsüz kişiler oruç beygir fazla yapılırsa güvensiz olabilir veya doğru yapılmadıysa aralıklı oruç tutmaya yönelik birkaç yaklaşım vardır bir gün ancak başarılması en kolay olanı belki de normal gece orucu basitçe uzatan yöntemdir günlük 16 saatlik oruç döngüsü ve ardından 8 saatlik yemek aralığı genellikle sürdürülebilirdir.Aralıklı oruç tutmanın güvenli ve etkili olabilmesi için iyi beslenme sağlayan dengeli öğünlerle birleştirilmesi gerekir oruç tutarken susuz kalmamak ve fiziksel sınırlarınızı bilmek önemlidir.Oruç yavaş kırılmalıdır, özellikle sağlıksız yiyecekler, açlıktan sonra aşırı yemek yemekten kaçınılmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Akne (Sivilce) Sorununa : Bal Maskesi

İlk İnsan Irkı, İlk Atalarımız? NEANDERTALLER

Tok Tutan Harika Bir Yulaflı Tarif